Luizen voeden zich met het sap uit blaadjes en knoppen van planten en bloemen. Fruitplanten, bessenstruiken en klimop zijn favoriet. Die hebben namelijk zachte bladeren. Hoe verser, hoe meer sap erin zit. Ze blijven ervan drinken. Doordat ze het sap uit de bladeren drinken, sterven de bladeren af en groeit de plant niet goed. Daarom zijn de meeste mensen niet blij met luizen in hun tuin. Het sap dat de luizen niet nodig hebben plassen ze uit. Dit sap is heerlijk zoet en daar houden mieren weer van. Ze tikken met hun poten op het achterlijf van een luis, die het sap loslaat. Dit gaat druppelsgewijs. Lieveheersbeestjes houden ook van luizen, maar die eten ze met huid en haar op. Mieren houden dan ook het liefst lieveheersbeestjes op afstand. Ze vallen ze lastig en bijten de larven van de lieveheersbeestjes dood. En die lieveheersbeestjes larven eten nu juist heel veel luizen per dag.
Er zijn lieveheersbeestjes huisjes te koop, maar zeg nou zelf, hoe leuk is het als je er zelf een kunt maken. Het is wel belangrijk dat het hout droog is. En hoe mooi is het dat je de natuur gebruikt om een luizenplaag te voorkomen, zonder gif te gebruiken.
Wat heb je nodig
- Een boomstammetje
- Stro of houtsnippers
- 2 plankjes
- Schuurpapier
- Boor
- Schroeven en spijkers
- Hamer
- Eventueel houtlijm
- Eventueel een (bamboe)stokje
- Eventueel een driehoek-latje
Stap1 Gaten boren
Boor met een gatenboor in het stammetje. Heb je geen gaten boor? Boor dan met een houtboor heel veel gaten dicht bij elkaar en hol daarna het gat uit met bijvoorbeeld een schroeven draaier of een beitel. Zorg ervoor dat 1 kant van het stammetje dicht blijft. Boor dus niet te diep.
Boor nu gaten aan de zijkant van het stammetje (tot in het grote gat). Boor schuin omhoog (van beneden naar boven), zo komt er geen water in het stammetje.
Stap 2 Het stammetje schuren
Schuur de gaten en de binnenkant van het stammetje zo glad mogelijk. Zo voorkom je dat het lieveheersbeestjes zijn vleugels niet beschadigd.
Stap 3 Stammetje vullen
Duw een klein beetje stro of een paar houtsnippers van bovenaf in het grote gaat. Niet stevig aan duwen. Het lieveheersbeestje moet wel ruimte overhouden om in het stammetje te kunnen schuilen.
Stap 4 Het dakje maken
Je maakt het dakje van 2 plankjes. Ze moeten breder zijn dan het stammetje. Zo voorkom dat het stammetje van binnen nat wordt. Je kunt ervoor kiezen om het 1 plankje wat korter te maken dan het andere. Zo verdeel je het dakje gelijkmatig maar van dezelfde grote kan ook.
Boor aan 1 lange kant van 1 plankje 3 gaatjes waar je spijkers straks doorheen passen. Zo dicht bij de kant dat de spijkers straks vast komen te zitten in het andere plankje.
Sla nu de 2 plankjes met de spijkers aan elkaar vast.
Voor extra stevigheid kun je de plankjes ook nog aan elkaar lijmen of aan de binnenkant een latje of een wasknijper lijmen.
Stap 5 Dakje bevestigen
Zet het dakje op het stammetje en verdeel het dakje zo gelijk mogelijk. Draai aan beide kanten 2 schroeven door het dakje (voorboren is extra handig) zodat de schroeven zich vastzetten in het stammetje. Op het stammetje, aan beide kanten een driehoekje latje bevestigen kan ook. Dat maakt het vastzetten iets gemakkelijker.
Versier, als je dat leuk vindt, het dakje door het te schilderen (met watervaste verf of stiften) of plak er riet/takjes op.
Stap 6 Huisje plaatsen
Zoek een stevige tak of een bamboestok. Boor ter dikke daarvan een gat onderin het stammetje. Duw de tak of de bamboestok in het gat en zet je huisje tussen de plant of struik waar zich luizen bevinden.