Vogelvoederstammetje maken
In de herfst en winter kunnen vogels minder (gemakkelijk) voedsel vinden. Terwijl ze dat juist extra goed kunnen gebruiken om zichzelf warm te houden. In de winter doe je ze daarom een plezier met extra vette snack. Daarmee wordt natuurlijk geen patat of kroket bedoeld. Een lekkere gezonde vette volgelsnack bestaat uit plantaardig, ongezouten vet met bijvoorbeeld pinda’s en zonnebloempitten. Daar zitten natuurlijke vetten in. Daarnaast houden vogels van meelwormen en verschillende vogelzaden.
Niet alleen de vogels die in Nederland blijven in de winter doe je een plezier met een lekkere vette gezonde vogelsnack. Trekvogels kunnen zeker wel wat extra eten gebruiken voor ze vertrekken naar een ander land om te overwinteren.
Er zijn voedersilo’s en voederschalen te koop, maar zeg nou zelf, hoe leuk is het als je zelf een vogelvoederstammetje kunt maken.
Wat heb je nodig
- Een boomstammetje
- Ongezouten plantaardig frituurvet
- Vogelvoer
- Een pan
- Een pollepel
- Een schroevendraaier
- Schroeven of ophangoogjes
- Gatenboor
- Eventueel apennootjes
- Eventueel een (bamboe)stokje
Stap1 Het vogelvet maken
Kijk eerst hoeveel vogelvoer je wilt gebruiken. De hoeveelheid vet die je vervolgens nodig hebt is ongeveer net zoveel. Dus 1 deel vogelvoer, 1 deel vet.
Neem een pan die minimaal 4 x zo groot is als het stuk ongezouten plantaardig frituurvet dat je gebruikt. Zo heb je straks ruimte om te roeren. Doe het ongezouten plantaardig frituurvet in de pan, zet de pan op het fornuis en laat het vet smelten.
Haal, nadat het vet is gesmolten, de pan van het vuur en laat het vet daarna ongeveer 15 minuten afkoelen. Strooi vervolgens het vogelvoer dat je wilt gebruiken bij het vet en roer het goed door. Laat het verder afkoelen tot het hard is. Heb je extra vet gemaakt om de stammetjes steeds opnieuw te vullen? Pak een glazen pot met deksel of een plastic bakje en schep de vette vogelsnack daar alvast in.
Stap 2 Het stammetje maken
Eerst zoek je een stukje boomstam. Dit kan een stukje zijn van een boom die al is omgezaagd of nog wordt omgezaagd. In je eigen tuin of van iemand die je kent. Of misschien zie je een tuinman die bezig is met het snoeien van een boom en mag je een stukje boomstam hebben. Als je uitlegt waarvoor je het gaat gebruiken vinden ze dat vaak alleen maar leuk.
Het is niet belangrijk hoe lang het stammetje is. Het is maar net hoeveel gaten je erin wilt boren. De dikte is wel belangrijk. Is je stammetje 3 centimeter in doorsnede en je gaten boor is 3,5 centimeter in doorsnede, dan krijg niet een boomstammetje met 1 gat maar 2 boomstammetjes. Zorg er daarom voor dat het stammetje ongeveer 2 keer groter in doorsnede is, als de doorsnede van je gatenboor. Dus bij een gatenboor van 3,5 centimeter in doorsnede, een stammetje van ongeveer 7 centimeter doorsnede.
Oma Túntsje heeft het stammetje vastgeklemd in een werkbank. Je kunt ook bankschroef gebruiken of vragen of een volwassene wil helpen. Boor zo dat je niet door je werkbank heen boort. Boor het gat wel helemaal door het stammetje. Wil je meer gaten boren? Zorg voor voldoende ruimte tussen de gaten.
Vind je het leuk dat een vogeltje op een stokje kan zitten om van het vet te smullen? Zoek een stokje in de tuin en boor een gat door het stammetje ter dikte van het stokje. Het stokje hoeft niet vastgelijmd te worden. Als je ervoor zorgt dat het stokje aan beide kanten ongeveer 4 centimeter uitsteekt blijft het zitten.
Stap 3 Stammetje op een stok zetten of ophangen
Je kunt het vogelvoederstammetje ophangen of op een stok zetten. Dat kan een bamboestokje zijn of een tak uit de tuin. Wil je het stammetje ophangen? Het gebruiken van een ophangoogje, waar je een touwtje aan vastmaakt, is het gemakkelijkst. Je kunt ook een schroef gebruiken en daar een touwtje aan vast knopen.
Gebruik je een ophangoogje? Draai eerst met een kleine schroef een gaatje in de bovenkant van het stammetje, zo kun je het schroefoogje er gemakkelijker indraaien. Oma Túntsje gebruikt een schroevendraaier om het oogje goed vast te draaien. Hoe doet ze dat? Ze steekt de schroevendraaier door het oogje, pakt het handvat van de schroevendraaier vast en draait hem rond.
TIP: Wil je aan de onderkant van het stammetje bijvoorbeeld een slinger met apennootjes ophangen? Maak daar ook alvast een gaatje in om het schroefoogje vast te draaien.
Toch liever het stammetje op een stok in de tuin zetten? Zoek een bamboestokje of een stevige tak, pak een houtboor die net zo dik is als je stok en boor aan de onderkant van je stammetje een gat van 2 tot 3 centimeter diep. Komt het gat uit in een gat dat je hebt geboord met de gatenboor? Geen probleem hoor. Ook dan blijft de stok wel zitten.
Stap 4 De gaten vullen
Pak het vogelvet, je stammetje en eventueel een lepel. Leg nu je hand onder het gat dat je wilt vullen. Zo voorkom je dat het vet er aan de onderkant weer uitvalt. Vind je het niet zo fijn om je handen te gebruiken? Pak een stukje aluminiumfolie, keukenrol of stof en houdt dat aan de onderkant. Vul nu met je handen of een lepel alle gaten en druk het vet goed aan.
Rijg, als je dat leuk vindt, een ketting van apennootjes en bevestig die aan je stammetje. Dat kan aan de onderkant, maar ook met een schroefje aan de zijkant.
Stap 5
Hang je je vogelvoederstammetje op? Bevestig een stevig stuk touw, in een lus aan de schroef of het ophangoogje. Zo kun je vogelvoederstammetje steeds gemakkelijk uit de boom halen en opnieuw te vullen.
Zet je je vogelvoederstammetje op een stok? Duw de stok stevig in het vogelvoederstammetje en zet hem in de tuin of een bloempot.
Hoe dichter je het vogelvoederstammetje bij het raam neerzet/hangt, hoe leuker.