Ik denk dat ook jij wel weet dat bijen het moeilijk hebben. Zo kunnen ze geen voedsel vinden of geen plek om eitjes te kunnen leggen. Daar kun jij ze mooi bij helpen. Door te zorgen voor bloeiende planten in je tuin, op je terras of balkon en door een bijenhotel te maken.
Soms klinkt het ingewikkeld en lijk je veel nodig te hebben om er een te maken. Hout, planken, hamers, schroeven, boren… Maar het kan ook simpeler. Door te kijken wat je in en om huis kunt vinden.
Oma Túntsje en Joris hebben bijvoorbeeld een ‘koektrommel’, een paar stukken schuttingplank en een bloempotje gebruikt. En ze zijn op zoek gegaan naar vulmateriaal.
Nu hebben ze het geluk dat ze zelf genoeg bomen in de tuin hebben om stukjes stam af te zagen, dus dat is lekker gemakkelijk. Maar er wat moeite voor doen door te zoeken en te vragen is nog veel leuker. Oma kent iemand die een vijver heeft. Daar heeft ze riet van gekregen. Je kunt ook in de winter alvast beginnen met het verzamelen van riet. Dat is de tijd dat het riet gemaaid wordt. Zie je dat daar iemand mee bezig is, vraag dan of je wat riet mag hebben voor een bijenhotel. Joris heeft aan een tuinman gevraagd of deze nog bamboestokken over had die hij niet meer gebruikte.
Het is belangrijk dat je hotel een dakje heeft. Dat kan een plankje zijn dat je aan de bovenkant vastmaakt. Maar je kunt ook een deel van de ‘koektrommel’ of een ander plastic bakje afknippen. Net als Joris heeft gedaan. Het is in ieder geval belangrijk dat het dakje verder uitsteekt dan het vulmateriaal, zodat het niet in kan regenen.
Joris houdt van zagen, timmeren, boren en kleuren. Dus dat komt goed uit. Hij heeft stammetjes en bamboestokjes gezaagd. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor oma, Lotte en Luca.
Een plastic bakje is zijn favoriet omdat je dat mooi kunt versieren. Het ging wel bijna mis omdat hij vergeten was om er gaatjes in te maken. Dat gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk als je het bijenhotel al hebt gevuld. Kiezen vindt Joris lastig. Dan is het maken van een gaatje aan de achterkant en het maken van gaatjes aan de bovenkant wel zo handig. Aan de achterkant een groter gat (zo kan het bijenhotel aan een spijker of haakje gehangen worden) en aan de bovenkant 3 kleine gaatjes. Hier kunnen touwtjes doorheen getrokken worden en kan het bijenhotel in evenwicht worden opgehangen.
Gaatjes maken gaat het gemakkelijkst met een spijker. Niet erin timmeren maar voorzichtig rond draaien en een beetje drukken. Zo knapt het plastic niet. Een klein gaatje boren met een ijzerboortje kan ook of een priem gebruiken. Steek stevig touw door de gaatjes en leg er (aan de binnenkant van het hotel) een knoopje in.
Nu kan het versieren beginnen. Door het bijenhotel te beschilderen met watervaste verf of stiften of een stukje papier op maat te knippen en dat te kleuren. Zorg wel dat het papier iets kleiner is dan de vorm. Zo is de kans minder groot dat het papier nat wordt.
Joris heeft bijenhotel gevuld met bamboe, boomstammetjes en riet. Maar je kunt het ook een stukje zelfdrogende klei gebruiken en daar met de achterkant van bijvoorbeeld een potlood gaatjes in maken. Drinkrietjes gemaakt van karton of bamboe zijn ook geschikt. Net als een blokje hout waar je gaten in boort of rozen- of bramentakken, gedroogde bloemen, uitgebloeide bloemen, stro, dode blaadjes… Dus eigenlijk met van alles wat je kunt vinden. Vul het bijenhotel zo stevig op dat er niks uitvalt als je het op de kop houdt. Zorg er wel voor dat je de gaatjes van bijvoorbeeld het riet, hout of de bamboestokjes niet dicht stopt.
Joris heeft zijn bijenhotels in een boom gehangen. Op een plek waar hij veel bijen en andere insecten ziet vliegen.
Daarna heeft hij van 2 planken, stammetjes en een kartonnen bekertje nog een bijenhotel gemaakt. Dit door eerst de stammetjes en het bekertje vast te schroeven op een plankje. Het bakje zet je vast door 2 schroeven door de bodem van het bekertje in het plankje te schroeven. De stammetjes zet je met 2 schroeven (per stammetje) vast door deze vanaf de achterkant door het plankje in de stammetjes te schroeven. Dit gaat het gemakkelijkst als je het stammetje met de dichte kant naar boven op bijvoorbeeld een tafel zet. Leg het plankje erop en schroef het vast aan het stammetje. Begin met het kortste stammetje. Als 2e timmer je het dakje met 3 spijkers vast. Schroeven gebruiken kan natuurlijk ook. Daarna vul je het potje. Hang het bijen hotel op aan een boom of een schutting.
Oma heeft de bloempotjes waar geraniums in zaten bewaard. Die kan ze nu mooi gebruiken voor een paar bijenhotels. De potjes zelf zijn een beetje saai daarom versierd oma ze, met jute en bloemetjes. ‘Wie wat bewaard die heeft wat’ zegt oma altijd en dat komt nu mooi uit. In een bloempotje zitten gaten en dat is niet handig voor een bijenhotel. De vulling valt er aan de achterkant van het potje uit en voor bijen is het belangrijk dat de achterkant van de vulling dicht is of ergens goed tegenaan zit.
Uit de jute knipt oma daarom niet alleen een strook voor om het potje maar ook een stukje voor in het potje.
Bijen zijn gek op bloemetjes waar nectar inzit. Dus heeft oma iets bedacht: theezakjes vullen met potgrond en vetplantjes/bodembedekkers. Die komen uit de tuin. Ze hebben weinig grond nodig en dat is handig als je een theezakje gebruikt.
Eerst vult ze de zakjes met grond en een plantje. Daarna worden de zakjes vastgemaakt door er touw om heen te winden. In het potje en in de jute heeft oma 2 gaatjes gemaakt. Daar haalt ze een lang stuk touw doorheen, met een knoopje aan de binnenkant van het potje. Zo blijft het jute beter zitten. Nog even lekker veel touw om de jute wikkelen en vastknopen.
Heb je geen jute? Mos, stro of hooi gebruiken kan ook. Dat is mooi natuurlijk materiaal.
Ook dit hotel stevig opvullen en dan is het klaar om opgehangen te worden. Aan een spijker of een haakje. In het bloempotje zitten al gaten dus dat is lekker handig. Oma hangt het onder een afdakje, in de buurt waar de insecten zoemen. Zo blijft het droog en hoeft ze er geen dakje op te maken.
Geen hout of potjes in huis maar wel een pindakaas-pothouder voor de vogels? Vul een glazen potje met materiaal en hang die in de pindakaas-pothouder.
Veel plezier gewenst!